The Sounds I


| Dutte | Noisemakers | Rags | King-Beez | The Sounds I | The Sound II | Katho | Flere Bilder |


Bjørn Blakkestad, Øyvind Svendsen, Per-Inge Karlsen. Bak: Gard "Dutte" Christensen (Strøm).
Bildet ble tatt på baksiden av Lillehammer Turisthotell av en proff fotograf (!).

 

 

I desember 1972 spilte jeg på restauranten Viking i Porsgrunn med det lokale dansebandet "The Units". Vi spilte "Te-dans" hver lørdag og søndag. De andre banda som var i nærheten dro som regel på "te-dans" for å høre på andre band - og selvfølgelig for å se om det var noen fine damer der :-). Jeg var 22 år og klar for nye utfordringer.
I en av pausene kom det en smilende, ukjent kar bort til meg og presenterte seg som Per Inge Karlsen, bassist i The Sounds fra Sarpsborg. Han fortalte at de spilte på Grand Hotell i Skien og at de bare var 3 mann nå. De var på utkikk etter en gitarist og mente at jeg ville passe godt med dem. Jeg var såvidt fylt 22 år (10. november) og syntes jo det var veldig smigrende. Første januar skulle de videre til Haugesund og spille en måned på Saga Hotell. Det hadde vært drømmen min i flere år og bare kunne reise rundt å spille med et "profft" band!
Jeg sa farvel til mine nærmeste og til den nye ingeniørhøyskolen på Kjølnes hvor jeg rakk å gå ett semester. Flyttet opp på Grand Hotell, hvor jeg fikk eget rom. Gutta i Units sa "lykke til videre Dutte" og fant tak i en annen gitarist som tok min plass.

Musikerne i The Sounds var de tre som står forrest på bildet til høyre: Bjørn Blakkestad fra Sarpsborg - orgel (død 2002), Øyvind Svendsen fra Fredrikstad - trommer og Per-Inge Karlsen fra Sarpsborg - bass og vokal (død like før Bjørn i 2002).
Bakerst står jeg med merkelig sveis og fipp-skjegg.
Disse to gamle spille-kameratene Bjørn og Per-Inge, døde så alt for tidlig. Fra tid til annen var jeg i Sarpsborg og feiret fødselsdager med dem i mange år.
Det var vel et pengespørsmål som avgjorde at vi valgte et svart/ hvitt foto. Vi hadde blå terrylensbukser med voldsom sleng og gule kordfløyelsjorter! Det var mange som lurte på om vi var svenske.

Jeg lærte uhyggelig mye på kort tid av disse voksne gutta. Jeg hadde jo nesten bare spilt engelsk piggtrådmusikk tidligere og nå skulle vi spille de 45 første minuttene hver kveld bare instrumentalt. Stort sett gamle "ever-greens" som stort sett var litt "oppjazza" og latinamerikanske melodier. Bjørn spilte også trekkspill og var virkelig god på knappespillet sitt (norsk system).

Natt til 1. januar bar det over fjellet til Haugesund. I 1973 var det veldig dårlige veier mesteparten av strekningen. Det skal jeg love. Jeg husker godt Bjørn's røde Ford Transit som hadde plass til 2 mann. Per-Inge  kjørte egen privatbil og hadde med seg Øyvind, mens jeg satt på med Bjørn. Jeg hadde jo ikke lappen. Dette var mitt første møte med turnèlivet og jeg var helt yr!


I Februar skulle vi til Oslo og spille! Jeg var så spent! Jeg hadde jo en liten gammel drøm om å få spille i selve hovedstaden. Vi kom til Oslo 1. februar og spilte på "Ribo" i Universitetsgata en måned. Da lærte jeg Oslo og kjenne. På godt og vondt.
I døra sto Roald fra Porsgrunn. Han var en "gammel" bokser. Han både lignet på, og sang som Tom Jones. Han var stadig oppe og sang med oss.
Jeg husker godt, særlig onsdag, fredag og lørdag, var det voldsomme køer i døra. De som viftet med en 50-lapp til Roald slapp inn. De andre kunne bli stående leeeenge i køen :-)
I annen etasje hadde vi "Humla" og i tredje etasje lå nøkkelklubben "Down Town". Ja, dette var storbyen!

Jeg husker ikke helt nøyaktig når den første utgaven av the Sounds ble oppløst, men det skjedde på "Torvetten" på Gjøvik og var trolig i slutten av 1973. Bjørn hadde leilighet der sammen med sin Ingunn fra Menstad (mellom Porsgrunn og Skien). Hun jobbet som kokk på Torvetten og Bjørn fikk jobb der som servitør. Øyvind hadde også lyst til å slutte.
Da var det bare Per-Inge og meg igjen. Vi fant tak i en fenomenal trommeslager. Han het Raymond Lind og kom fra Finsnes  i Troms. Vi fant også en organist med et Hammond L-100 orgel. Han kom fra Fredrikstad området og het Rolf Løken (R.I.P.)
Vi beholdt navnet og kalte oss også The Sounds. Se the Sounds II.

 

 

 

 

 

  Dutte, Øyvind, Per-Inge, Bjørn på Saga Hotell i Haugesund januar 1973.